Koninklijke voetbalclub Heusden - Stamnummer 02173
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Logo Main
Volg ons
Koninklijke voetbalclub Heusden - Stamnummer 02173

Geschiedenis KFC Heusden

Geschiedenis

 Een krantenbericht van zaterdag 23 december 1950

 Een afzonderlijke bijdrage zou kunnen geschreven worden dat FC Heusden in de loop der jaren zich niet laten verleiden heeft tot het aankopen of opstellen van vreemde spelers. Wel integendeel. Het bestuur beschikte in eigen gemeente over voldoende degelijke krachten en het komt ons voor dat, in de nabije toekomst althans, van deze gedragslijn niet zal afgeweken worden. Eigen spelersmateriaal levert immers de beste geest van verstandhouding.

FC. HEUSDEN, stamnummer 2173
Het ontstaan van deze sympathieke club, is zowat dezelfde geschiedenis als van alle andere verenigingen. De gebroeders van Tieghem, toen studenten, waren de stichters van dit sportorganisme. In 1927 werd van wal gestoken bij het K.V.S. en wel met 3 ploegen. In 1929 brachten de juniors het tot kampioen van hun reeks, terwijl de 1ste ploeg op een ereplaats kon bogen. In 1932 ging FC. Heusden over naar de KBVB en het viel dra op, dat de club een lastige klant was voor Eeklo, Meulestede, S.K. Zele, Oudenaarde e.a. Het werd een waar succes jaar en F.C. Heusden die buiten competitie optrad, wist zich 3de te rangschikken. In de navolgende seizoenen bracht de club het steeds tot flinke ereplaatsen. Dat Heusden ook tot buiten onze gouw vermaardheid had verworven bewees de vriendschapswedstrijden die werden gesloten met Wuustwezel en Chaudfontaine, om slechts de voornaamste te noemen.

Van 2de naar 3de gewipt
Het kampioenschap 1945-1946, een hoogtepunt in de geschiedenis van "blauw-rood". Men zal zich te Heusden nog wel de heftige strijd herinneren die met Sparta Gent werd gevoerd om het kampioenschap te veroveren. Een testwedstrijd tussen beide ploegen werd Heusden fataal. Spelers o.m. D’hondt (naar Antwerp, thans G'bergen), van den Meerschaut (S.K. Deinze), de gebroeders Monsecour (Moorslede) werden op de transferlijst geplaatst. Het volgende jaar dat ze zo betrouwvol hadden ingezet (na de 5de competitiewedstrijd stonden ze aan de leiding) werd hen noodlottig. Beslissingen van het P.C. (kwestie der doelpalen), gekwetsten, clubtwisten, het bepalen van 6 afdalers in de reeks beperkten de mogelijkheden van "blauw-rood". In zoverre dat het seizoen werd afgesloten met degradatie. Voor het seizoen 1947-1948 werd overgegaan tot een volledige verjonging van het 1ste elftal. De toenmalige, haast onklopbare scholieren namen de plaats der "oude " in, op uitzondering van De Gelder en Van de Voorde. De uitslag van deze verjongingskuur liet niet op zich wachten en dit was dan in hoofdzaak te wijten aan de strenge doch flinke trainingen van de erevoorzitter dhr. Van Tieghem en ook kapitein Van de Voorde. Dhr baron van Tieghem vertelde ons bovendien hoe hij jaren achtereenvolgens de kleuren van Heusden verdedigde doch in 1942 na 15 jaren activiteit door een kwetsuur genoodzaakt werd de voetbalschoenen op te bergen.
Met wind in de zeilen.
De prestaties der F.C. -ers van dit seizoen zijn genoegzaam bekend, zodat wij er hier moeten over uitweiden. Met 1 punt achterstand doch 1 wedstrijd minder betwist, mag Heusden de toekomst zeker met hoop en vertrouwen tegemoet zien. 106 spelers waarvan 80 nog niet de leeftijd van 20 jaar bereikt hebben, dingen allen naar hetzelfde doel: de goede clubgeest behouden, zelftucht en een titel en SPORTIVITEIT. Steentje bij steentje zal getracht worden het promoveringsdromen, kasteel tot werkelijkheid om te bouwen. Inderdaad bij F.C. Heusden sport, wordt naarstig voor een bloeiende toekomst gezorgd.

Bestuur
Erevoorzitter : dhr. Baron van Tieghem
Voorzitter : Kervijn, S
Secretaris : Ornelis
Schatbewaarder : De Moor, O
Leden : De Wilde E , De Stroop , Monsecour A , De Clercq , Raman G , Van Alboom , Gijselinck R , De Bosscher Th , Verstichelen G , De Gelder (kapitein), Hebbelinck J , D’hondt M en Hanselaer M

Spelers
Doelwachter: De Smaele André 20 jaar
Achterspelers: De Gelder , kapitein , 32 jaar
De Wilde 17 jaar
Middenlijn De Rocker André 17 jaar
Binnenbeeck 19 jaar
Baetens 25 jaar
Voorspelers: Bollen 19 jaar
Van de Voorde 37 jaar
De Stoop 23 jaar
De Rocker Roger 20 jaar
De Rocker Emiel 23 jaar
Reserves: Engelbert 19 jaar
Claus A 19 jaar
Raman 21 jaar
Hillaert A 20 jaar

 

Clubgeschiedenis KFC Heusden

Onze eerste ploeg schreef in het  seizoen 2012-2013 clubgeschiedenis door voor de tweede maal te stijgen naar tweede provinciale. Diverse informatie (foto's,artikels,uitslagen en andere gegevens) kan men hier nog eens bekijken.